Parochie O.L.V. van Bijstand te Baarle-Nassau

Pastoraal team: Noodnummer 06-83 40 97 87

Pastoor J. Demmers, tel. 013-5081215, e-mail: j.demmers@hotmail.com

Pastor J. van Velthoven, tel. 0161-233743, e-mail: kapelaanvanvelthoven@gmail.com

Diaken G. Fennema, tel. 06-30948209, email: gfennema@kpnmail.nl.

Diaken J. Smies, tel. 013-5144174, email: diakenjsmies@home.nl.

Pastoraal-werkster P. Vermeulen-Dekker, tel. 06-51958259, email: p.vermeulendekker@gmail.com.

Vacare Deo

Afgelopen maand mocht ik twee weken vrij zijn. Het was een vrij zijn met God, een 'Vacare Deo'.

Begin augustus was ik uitgenodigd om deel te nemen aan het Europees Life-Teen Zomerkamp. Life-Teen is een tienerbeweging en programma voor tieners overgewaaid vanuit Amerika. Met 140 tieners en 40 twintigers als begeleiding waren wij te gast in Helvoirt (bezinningscentrum Emmaus). Van maandag tot en met zaterdag hebben we een geweldig programma met de tieners gehad, met als thema ‘Unfinished’. Een programma van ontmoeten, samen leren, vieren en ontspannen. Het was heel mooi om te zien hoe de tieners en jongeren vanuit de verschillende landen elkaar wisten te inspireren en hoe God deze week aan het werk was. Deze week heeft mij opnieuw de toekomst van onze kerk laten zien, een kerk die leeft! Het was een zeer bemoedigende week vol geloof, hoop en liefde.

Dat was de aftrap van mijn vakantie, maar hierna had ik wel een paar dagen rust nodig…

Last minute heb ik een verblijf  geboekt naar de Belgische Ardennen, nabij Durbuy (het kleinste stadje van de wereld), niet wetende dat dit precies ligt tussen Banneux en Beauraing, nabij het klooster van Chevetogne en in de trappistengordel van Chimay, Rochefort en Orval.

Ik had mijn fiets meegenomen en hiermee is het een actieve fietsvakantie / bedevaart geworden. Vele ontmoetingen mocht ik hebben, de pastoor uit Durbuy die ook kapelaan was in Beauraing nodige mij uit voor het feest H. Hart van Maria. In Beauraing wordt op 22 augustus (Maria Koning) het H. Hart van Maria gevierd, aangezien Maria hier in 1933 aan vijf kinderen is verschenen met een gouden hart. Mgr. Hoogeboom, hulpbisschop van Utrecht was de hoofdcelebrant in deze viering. Ook de ontmoeting en ontvangst in het klooster van Chevetogne was zeer hartelijk en gastvrij. Dit Benedictijnerklooster is toegewijd aan de bevordering van de christelijke eenheid tussen Oosterse en Westerse kerken. De Byzantijnse ritus (Oosterse kerk) wordt onder meer gekenmerkt door haar hemelse zang. Ik was aanwezig in de vigilieviering voorafgaand aan de zondag en deze viering (2,5uur) wordt bijna geheel gezongen.

Op al deze genadeplaatsen waar ik mocht komen, moest ik denken aan de mensen die aan mijn zorg zijn toevertrouwd, die ik mijn gebed heb toegezegd, die rekenen op mijn gebed. In mijn gedachte vergeleek ik mijn vakantie met een touringcar: Heel mijn bus zit vol met mooie mensen en ik neem ze overal mee naar toe. Als ik aankom op deze plaatsen stappen ze mee uit, zeggen niets, maar zijn er en ik mag voor hen bidden, een kaarsje aansteken. Zo heb ik ook voor u gebeden aan de gezegende bron van Banneaux en u toevertrouwd aan het Gouden Hart, het heilig Hart van Maria in Beauraing.

Het was een voorrecht om met u op reis te zijn, een vrij zijn met God, een vacare Deo.

In Dei nomine feliciter

Kapelaan Jochem van Velthoven

Communie thuis

Iedere eerste vrijdag van de maand wordt door leden van het pastoresteam de heilige Communie gebracht aan parochianen die door ziekte of hoge ouderdom niet meer naar de kerk kunnen komen.

Zo blijven ook deze parochianen delen in de gemeenschap van de Kerk en de parochie. Ieder die op de eerste vrijdag de heilige Communie thuis wenst te ontvangen kan contact opnemen met één van de leden van het pastoresteam. Het spreekt voor zich dat in bijzondere omstandigheden ook buiten deze eerste vrijdag de heilige Communie thuisgebracht kan worden.

Ook is het mogelijk dat een familielid vanuit de eucharistieviering de heilige Communie meeneemt naar huis om thuis te delen. Daarvoor is in elke parochie een pyxis beschikbaar. Dat is een klein doosje waarin de Communie wordt meegegeven. Zo’n pyxis kunt u tijdelijk lenen bij de parochie. Als u zelf ter communie gaat kunt u de pyxis meenemen en een extra hostie vragen. Of, beter is, u plaatst de pyxis voorafgaand aan de viering op het altaar en neemt deze na de viering weer mee. De pastor zal dan een hostie in de pyxis leggen tijdens de consecratie.

Meer informatie over het gebruik van de pyxis kunt u vragen bij de kosters of bij diaken Fennema.

Parochiesecretariaat

Ons parochiesecretariaat, Nieuwstraat 14, 5111 CW, is elke dinsdagochtend geopend van 9.00 tot 10.30 uur, telefoon 013-5079226. Misintenties kunt u ook schriftelijk opgeven: graag voor maandagavond een envelop met 10,50 euro deponeren in de brievenbus van het secretariaat.

Website: www.parochiebaarle-nassau.nl

Weekendvieringen in de regio